[...] aceroli wpływa na tłumienie stężenia kortyzolu, ma wpływ na układ odpornościowy i chroni przed stresem oksydacyjnym (główną przyczyną starzenia się organizmu). Referencje, badania, literatura: Anand Prakash and Revathy Baskaran Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers [...]
[...] połowie nocy to masz dużo większą szansę na zaburzenia glikemii i odkładanie się tkanki tłuszczowej, w tym wisceralnej – skorelowanej z wieloma chorobami. W niektórych badaniach wykazano także, iż drzemka w ciągu dnia może przyczyniać się do silnego pożądania pokarmu, co także sprzyja otyłości. Czy zbyt długi sen ma wpływ na tolerancję [...]
Sen jest bardzo ważny dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Jego niedobór wpływa negatywnie na całe Twoje ciało, ale to właśnie mózg jest najbardziej poszkodowany. Kiedy nie dosypiasz, możesz się poczuć rozdrażniony, skołowany i zdemotywowany do działania. Zobaczmy, dlaczego sen jest tak ważny dla utrzymania sprawności Twojego mózgu. Jak [...]
[...] narcyzmu (Sorokowski i in., 2015). Badacze ci odkryli, że istnieje powiązanie między publikowaniem większej liczby selfie w mediach społecznościowych z wyższą próżnością. Referencje, badania, literatura: Eric Gilliland i in. Characterological Correlates of Selfie Taking Behavior https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=85762
[...] Ogólnie dla większości osób nadmiar żelaza w diecie jest szkodliwy, a niedobory występują rzadko, więc ograniczenie jego wchłaniania nie powinno stanowić problemu. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: R F Hurrell Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10999016/
[...] zestawu odchudzającego, w którym znajduje się obecnie kofeina (guarana), zielona herbata, białko serwatkowe czy l-karnityna wkrótce wejdzie także Witania ospała. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Eugenia Murawska-Ciałowicz Tkanka tłuszczowa – charakterystyka morfologiczna i biochemiczna różnych depozytów [...]
[...] mięśni była podobna w obu rodzajach treningu, zarówno podczas 2. jak i 35. sesji treningowej, dla mięśnia prostego uda i mięśnia obszernego bocznego. Podsumowanie badania Protokoły MF i NMF przeprowadzone z tą samą całkowitą liczbą powtórzeń przyniosły podobne efekty tj. wzrost mięśni i aktywację nerwowo-mięśniową. Niemniej jednak [...]
[...] łatwiej pozyskać jest z produktów pochodzenia zwierzęcego (np. omawiane żelazo), ale nie oznacza to, że osoby na diecie roślinnej są z góry skazane na ich niedobory. Upewnij się, że w Twojej diecie znajdują się produkty bogate w żelazo i raz na jakiś czas zrób badania krwi. W razie niedoborów być może konieczne będzie wdrożenie suplementacji.
[...] efektów. Tylko proszę mi powiedzieć, co dla osoby o masie 70 kg zmienia dodatkowa porcja 25 g białka? Brawo, podaż białka wzrosła z 1,6 do 1,7 g na kg masy ciała na końcu badania. Aby cytowany protokół suplementacji miał sens, powinno się zwiększyć ilość protein np. do 2-2,2 g, w drugiej obniżyć, a w trzeciej podawać np. 2,8-3 g białka na kg [...]
Przy długotrwałym nadużywaniu alkohol doprowadza do zniszczenia układu nerwowego, upośledzenia umysłowego, wtórnie pojawia się uszkodzenie wątroby. Spożywanie mniejszych dawek etanolu jest świetną pożywką dla wielu rodzajów nowotworów. Mimo to toast "na zdrowie" obecny jest na każdej imprezie. Alkohol a wyniki sportowe Dla sportowców najbardziej [...]
Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]
Hipowitaminoza D (choroba związana z niedoborem witaminy D), wiąże się z wieloma cechami zespołu metabolicznego, w tym z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Dowiedziono, że ekstrakty z grzybów wzbogacone w witaminę D wywierają synergistyczne działanie przeciwzapalne. Podsumowanie Witamina D podawana razem z ekstraktem grzyba [...]
[...] dane dotyczące ponad 10 000 zdrowych mężczyzn, które zebrane zostały w latach 1996-2008. Grupa wiekowa badanych osób mieściła się w przedziale od 40 do 75 lat. Przedmiotem badania był pomiar talii uczestników obserwacji, co zostało odniesione do rodzaju preferowanej aktywności. Niestety wraz z wiekiem poziom masy mięśniowej się zmienia (ubywa [...]
[...] wiele badań dotyczących buzdyganka ziemnego, na niektóre należy patrzeć z przymrużeniem oka, gdyż nie są najlepsze jakościowo. Ale okazuje się, że nowe, wysokiej jakości badania kliniczne z 2017 r. Kamenov Z. i wsp. potwierdzają, iż tribulus terrestris posiada ciekawe właściwości. Referencje: Patel A, Soni A, Siddiqi NJ, Sharma P. „An [...]
2020 rok nie należy do najlepszych i najłatwiejszych. Obecna sytuacja zdaje się być daleka od pozytywnej, a wręcz przeciwnie - bardziej przygnębiająca i stresująca. Co zrobić, aby odciąć się odrobinę od obecnej sytuacji i czerpać jak najwięcej radości z życia? Postaw na humor Zachowanie optymizmu w trudnej sytuacji nie jest łatwe, ale nawet w [...]
[...] podobnych do nich źródeł tłuszczów. Niekoniecznie muszą być dobrym wyborem, patrząc pod kątem zdrowia. Referencje, badania, literatura: James J. DiNicolantonio Good Fats versus Bad Fats: A Comparison of Fatty Acids in the Promotion of Insulin Resistance, Inflammation, and Obesity [...]
[...] Podobnie może być także z toksycznością dla nerek, a zawodnicy często nadużywają środków, które mogą zniszczyć nefrony (bezpośrednio i pośrednio). Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Joanna Zajkowska i in. Zakażenia kręgosłupa i tkanek przykręgosłupowych – trudności diagnostyczne [...]
[...] do czerwca 2021 r. Uwzględnili artykuły z danymi na temat częstości występowania nawrotów zakażeń dróg moczowych u osób stosujących produkty z żurawiną. Uwzględniono 23 badania z 3979 uczestnikami. Co się okazało? Spożywanie produktów na bazie żurawiny może zmniejszyć o 30% częstość występowania zakażeń dróg moczowych. Ryzyko było mniejsze [...]
[...] Weganizm a genetyka i zdrowie Wykluczenie wszystkich odzwierzęcych produktów spożywczych z diety człowieka na całym świecie jeszcze nigdy w historii się nie wydarzyło, a badania naukowe prowadzone na zwierzętach roślinożernych trudno jest w jakikolwiek sposób odnieść do zdrowia ludzi. Ze względu na oba fakty weganizm w skali światowej mógłby [...]
[...] glikemii (podwyższone stężenie glukozy) i inne ważne wskaźniki metaboliczne. Czy jedzenie produktów bogatych w tłuszcze nasycone ma wpływ na stężenie cholesterolu? Co mówią badania naukowe? W jednym z badań 14 mężczyzn i 5 kobiet w średnim wieku 56 lat, ze średnim całkowitym stężeniem cholesterolu 5,6±0,8 mmol/l zjadało 40 g tłuszczu w postaci [...]